Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

Patru căi spre stima de sine

Gabriel Dinu

Una dintre credințele care poate duce la anxietate și la depresie este cea potrivit căreia: „Valoarea mea ca ființă umană este proporțională cu ceea ce am realizat în viață”. Deși sună destul de inocent, de fapt o gândire în acești termeni este autodistructivă, total neadevărată și malignă.

Primul pas în schimbarea oricărei valori personale este să stabilești dacă funcționează mai mult în avantajul sau în dezavantajul tău. Stabilirea faptului că nu îți va fi de folos cu adevărat să îți măsori valoarea prin ceea ce produci este primul pas crucial ca să-ți schimbi filozofia. Aceasta este o abordare pragmatică, o analiză cost-beneficii. Evident, pot exista anumite avantaje în a pune semnul egal între stima de sine și realizări. În primul rând, poți spune despre tine că ești ok și să te simți bine în ceea ce te privește când ai realizat ceva. În esență, etica muncii îți permite să simți că ai câștigat valoare personală și dreptul de a te simți fericit. Acest sistem de convingeri te poate motiva în mod deosebit să produci. E posibil să depui eforturi suplimentare în carieră, pentru că ești convins că acest lucru îți va spori punctajul valoric și prin urmare, te vei considera o persoană mai dezirabilă, putând evita oroarea de a fi doar un oarecare. Pe scurt, e posibil să tragi mai tare ca să câștigi, iar când o faci, e posibil să te placi mai mult.

Să privim însă și cealaltă fațetă a monedei. Care sunt dezavantajele filozofiei tale conform căreia valoarea este egală cu realizarea? În primul rând, dacă afacerea sau cariera ta merg bine, e posibil să devii atât de preocupat de aceasta, încât să te rupi fără să vrei de alte potențiale surse de satisfacție și de plăcere, muncind pe brânci cât e ziua de lungă. Pe măsură ce devii din ce în ce mai obsedat de muncă, te vei simți excesiv de motivat să produci, pentru că dacă nu reușești să menții ritmul și realizările, te vei simți lipsit de valoare și plictisit, pentru că nu vei avea altă bază pentru autorespect și împlinire. Alte costuri ar putea fi reprezentate de faptul că familia suferă din cauză că o neglijezi, acumulându-se unele resentimente. Ca în cazul oricărei dependențe, constați că ai nevoie de doze din ce în ce mai mari de drog ca să atingi starea aceea. Se întâmplă și în cazul bogăției, faimei și succesului. De ce? Pentru că, în mod automat îți stabilești așteptările din ce în ce mai sus din momentul în care ai atins un anumit nivel, iar starea de excitație se șterge rapid. Aceasta este și dovada că succesul nu garantează fericirea. Cele două nu sunt identice și nu sunt legate cauzal. Așa că sfârșești prin a alerga după un miraj. Deoarece gândurile tale sunt cheia stărilor tale de spirit și nu succesul, emoția victoriei pălește rapid. Vechile realizări devin curând de domeniul trecutului și începi să te simți trist, plictisit și gol pe dinăuntru privindu-ți trofeele. Dacă nu înțelegi mesajul că fericirea nu rezultă în mod sigur și necesar din succes, poți încerca și mai tare să recuperezi sentimentul pe care l-ai avut la un moment dat, când erai în culmea gloriei. Așa funcționează dependența cuiva de muncă.

Privind lucrurile în acest fel, nu este dificil de observat că dezavantajele de a fi dependent de succes depășesc avantajele și că între fericire și marile realizări nu există în mod necesar o legătură.

Înțelegând aceste lucruri, întrebarea care se pune este următoarea: Cum aș putea ajunge să am stimă de sine, în condițiile în care meritul meu nu rezultă din succesul pe care îl am sau din iubire sau din aprobare? Iată patru căi valabile către stima de sine. Fiecare persoană o poate alege pe cea care i se pare cea mai utilă.

Prima cale este și pragmatică și filozofică. Aceasta se referă la faptul că valoarea umană este ceva abstract, că nu există. Prin urmare, nu poți să o ai sau să îți lipsească și nu poate fi măsurată. Valoarea nu este un lucru, este doar un concept cu un grad mare de generalitate. Este atât de generalizată, încât nu are niciun sens practic concret. Și nici nu este un concept util și care te face să evoluezi. Nu îți face niciun bine, ci aduce doar suferință și nefericire. Prin urmare, scapă imediat de orice pretenție de a avea valoare și nu va mai trebui niciodată să te compari sau să te temi că ești lipsit de valoare.

Cea de-a doua cale către stima de sine admite că fiecare are o unitate de valoare, de la naștere și până la moarte. Când ești sugar, e posibil să ai puține reușite la activ și totuși ești prețios și valoros. Iar apoi, când ești bătrân sau bolnav, relaxat sau adormit sau pur și simplu când nu faci nimic, tot ai valoare. Unitatea ta de valoare nu poate fi măsurată și nu se poate schimba niciodată și este aceeași pentru toți oamenii. Cât trăiești, îți poți spori fericirea și satisfacția prin intermediul unei vieți productive sau poți acționa în mod distructiv și astfel devii nefericit. Dar unitatea de valoare pe care o ai există întotdeauna, alături de potențialul tău pentru stima de sine și bucurie. Cum nu o poți măsura sau schimba, nu are niciun rost să te ocupi de ea sau să-ți faci griji în acest sens.

Cea de-a treia cale către stima de sine admite că există doar un mod în care poți pierde sentimentul de valoare personală, persecutându-te cu gânduri negative iraționale și ilogice. Stima de sine poate fi definită ca starea care există când nu te jignești arbitrar, ci alegi să dai replica acelor gânduri automate cu argumente raționale. Când faci lucrul acesta în mod eficient, vei trăi o stare naturală de veselie și de mulțumire de sine. Întrucât doar distorsiunea te poate lipsi de stima de sine, aceasta înseamnă că nimic în realitate nu-ți poate lua sentimentul de valoare.

Cea de-a patra soluție este cea potrivit căreia stima de sine poate fi văzută ca o decizie a ta de a te purta cu tine ca și cu un prieten drag și de a face lucrul acesta de fiecare dată când poți. Accentul cade pe a te purta cu tine într-un mod iubitor și atent. Această atitudine de stimă de sine va fi o afirmație pe care o faci, bazată pe conștientizarea totală și pe acceptarea calităților și a imperfecțiunilor tale. Îți vei recunoaște atributele pozitive fără falsă modestie sau superioritate și vei admite liber toate erorile și imperfecțiunile, fără vreun sentiment de inferioritate sau autodesconsiderare. Această atitudine întruchipează esența iubirii de sine și a respectului de sine.

Ca o concluzie, nu putem afirma că succesul și realizările sunt indezirabile. Ar fi nerealist. A fi productiv și a te descurca bine poate însemna o satisfacție enormă și o mare plăcere. Cu toate acestea, nu este nici necesar și nici suficient să fii un om de mare succes pentru a fi extraordinar de fericit. Nu trebuie să-ți câștigi iubirea sau respectul pe banda de alergat și nu trebuie să fii numărul unu înainte de a te putea simți împlinit și a ști ce înseamnă pacea interioară și stima de sine.

Dacă ai nevoie de sprijin pentru conștientizarea valorii personale, te așteptăm la cabinetele noastre din București sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și să realizezi o programare.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Ioana Ionicioiu

0746 211 896

ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.