Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

Relatia client-terapeut

Gabriel Dinu

Ce implica relatia client-terapeut? Care este rolul tau in aceasta relatie? Ce ar fi bine sa faci pentru ca lucrurile sa merga cat mai bine in cadrul sedintelor si intre sedinte? Cum te poate ajuta relatia cu terapeutul tau sa ajungi la scopurile dorite?

Terapia cognitiv-comportamentala se bazeaza pe colaborarea dintre client si terapeut. Acest lucru inseamna ca ambele persoane lucreaza pentru a stabili impreuna scopurile terapeutice, instrumentele folosite pentru schimbare, sarcinile dintre sedinte, modalitatile de masurare si de mentinere a progresului si a succesului in terapie.

Studiile arata ca relatia terapeutica contribuie 30% la eficienta terapiei si ea are la baza acceptarea neconditionata, empatia si congruenta. Este important sa o privim nu ca pe un scop atins la un anumit moment din cadrul terapiei, si ca pe un proces constant pe termen lung la care se lucreaza treptat in fiecare sedinta.

Terapeutul face demersuri pentru a construi o relatie cat mai puternica printr-o atitudine sincera, calda, empatica, interesata si implicata. Rolul terapeutului este de a asculta, de a aduce explicatii si de a incuraja procesul de implementare a diferitelor tehnici. Rolul clientului este de a-si exprima preocuparile, de a invata din cadrul terapiei si de a aplica ceea ce a invatat. Astfel, terapeutul nu ii spune clientului ce sa faca, ci foloseste punctele tari si atributele fiecarui client pentru a-l ghida in a face schimbari. Substratul educational utilizat are beneficiul de a mentine rezultatele pozitive pe termen lung. Atunci cand intelegi cum si de ce se produc schimbari in bine, stii ce ai de facut pentru a continua in mentinerea progresul facut.

Avand in vedere aceste lucruri, terapeutul are nevoie sa lucreze inca de la inceput pentru formarea unei relatii de incredere si sa fie atent la dificultatile care ar putea aparea in aceasta relatie. Pentru a facilitata acest proces, clientul ar fi bine sa fie sincer si sa discute deschis ingrijorarile pe care le are, sa urmeze indicatiile pe care le primeste, sa indeplineasca sarcinile dintre sedinte si sa isi spuna parerea cu privire la modul in care merge terapia.

Cu toate ca terapia poate aduce beneficii pentru majoritatea oamenilor, ea poate declansa emotii intense si modificari comportamentale neasteptate. Mai mult, schimbarea s-ar putea sa il sperie putin pe client daca se intampla prea repede, daca acesta considera ca ea vine cu consecinte negative si daca nu se potriveste cu asteptarile pe care le are. Din acest motiv este important sa discuti cu terapeutul tau orice disconfort care apare si sa gasesti raspundurile la intrebarile tale. Terapeutul tau te poate ajuta sa intelegi de ce treci prin aceste experiente si ce poti face pentru a te adapta mai bine lor.

Vei auzi des de la terapeutul tau intrebari precum: ”Cum ti s-a parut sedinta noastra de azi? Sunt lucruri importante pe care nu am apucat inca sa le discutam? Ce parere ai despre solutiile pe care le-am gasit impreuna? Cat de usor/greu ti se pare sa le pui in aplicare? Care sunt ideile cu care pleci de aici azi?” In acest mod terapeutul incearca sa intareasca relatia cu tine si sa creasca increderea ta in acest proces, indicandu-ti ca esti parte activa din el.

Finalul sedintelor reprezinta momente in care pot fi rezolvate neintelegeri legate de tehnicile discutate sau de sedinta in sine. De exemplu, terapeutul te poate intreba: „Este ceva ce ai vrea sa schimbi din intalnirea noastra? E ceva ce ai vrea sa facem diferit data viitoare? Simti ca a fost ceva ce te-a deranjat legat de sedinta?” Raspunsurile pe care tu le dai ajuta la consolidarea relatiei, la gasirea explicatiilor pentru anumite intrebari si la reglarea corecta a asteptarilor tale. In acest mod tu si terapeutul tau lucrati impreuna, ca o echipa, si puteti repera anumite fisuri sau neintelegeri care pot aparea pe parcurs.

Este important sa intelegem ideea ca terapia este un parteneriat, o colaborare intre client si terapeut, in care acestia lucreaza impreuna pentru ca tu sa te cunosti si sa te intelegi mai bine si sa iti dezvolti abilitatile de reglare emotionala si rezolvare de probleme.

Daca te confrunti cu o problema psihologica te asteptam cu drag la noi. Daca nu poti ajunge la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj, poti intra pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poti accesa pagina de Contact a site-ului si sa realizezi o programare.

NOU! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Roxana Petrus

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.