Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

Sa vorbim despre psihoigiena

Gabriel Dinu

„Psiho… ce?” Da, exact – despre igiena psihicului. Fiecare dintre noi avem un ritual de igiena corporala pe care il urmam zilnic, de mai multe ori chiar: facem dus, ne spalam pe dinti, ne aranjam parul, avem grija de fata etc. Daca, din anumite motive, unul dintre pasi este omis, resimtim acest fapt ca fiind neplacut si deranjant. Suntem obisnuiti sa avem grija de corpul nostru. Parintii au discutii frecvente cu copiii lor despre cat este de important sa ne spalam pe maini si sa fim curati. Mult mai rar, insa, oamenii isi iau timp sa se ocupe de igiena psihica.

Dezordinea psihica, chiar daca nu este la fel de evidenta ca cea din tinuta noastra, isi face simtita prezenta in gandire, in modul in care ne simtim si in comportamentul nostru.

In cele ce urmeaza amintesc cateva modaliti in care ne putem ingriji de igiena mintii noastre:

1. Rezerva-ti timp zilnic pentru cel putin o activitate care te relaxeaza sau iti face placere. Nu este neaparat sa ai doua ore pentru acest lucru. Uneori este suficienata o jumatate de ora. Unii considera ca o activitate relaxanta a carui singur beneficiar sunt eu, este un moft si o extravaganta nepermisa. Pe termen lung, insa, acest obicei este sanatos si necesar. O activitate placuta realizata zilnic te va ajuta sa ramai motivat pe parcursul zilei si – in timp – te va ajuta sa iti menții un bun tonus emotional. Nu este intotdeauna simplu sa introducem astfel de activitati in programul atat de incarcat. Din acest motiv te incurajez sa fii intentional, sa programezi si sa prioritizezi aceasta activitate relaxanta ca fiind o necesitate a psihicului tau.

2. Practica recunostinta. „Nu fericirea te face sa fii recunoscător, ci recunostinta te face sa fii fericit” afirma inteleptul David Steindl-Rast. Deprinde-te sa observe aspecte pozitive ale vietii tale. Este chiar benefic sa notezi intr-un carnetel cateva dintre ele zilnic, seara, înainte de culcare. Nu ma refer doar la evenimente majore, extraordinare, ci si la cele obisnuite, dar plăcute. Persoanele care isi iau timp sa observe si sa isi „numere binecuvantarile” au un nivel mai scazut de stress si de agresivitate. De asemenea au o mai buna stima de sine si abilitate de a depasi situatiile dificile din viata.

3. Eliberează-te de „TREBUIE NEAPARAT!”. Încerca urmatorul experiment: verifica de cate ori, pe parcursul unei zile, observi in gandirea sau in vorbirea ta ideea ca tu, cineva sau ceva „trebuie” sa fii/fie intr-un anumit fel. Te-as incuraja chiar sa intocmesti o lista. Enunturile de tip „trebuie sau ar trebui neaparat” iau in mintea noastra forma unor reguli universale batute in piatra. Insa, daca am incerca sa comparam setul nostru de „trebuie” cu cel al altor persoane, am vedea ca ele difera considerabil. Intelegem de aici ca nu este vorba nicidecum de legi universale, ci de mai curand de perceptii subiective ridicate la rang de norme care induc tensiune interioara, frustrare si stres. Si din moment ce nu este vorba de legi universale, ce s-ar intampla daca am inlocui „Trebuie neaparat!” cu „Ar fi de dorit si fac ceea ce tine de mine sa…”? Probabil am fi mai relaxati si mai ingaduitori.

Asa cum ai grija de corpul tau, aminteste-ti sa ai grija si de psihicul tau!

Daca te confrunti cu o problema psihologica, te asteptam la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Poti face o programare la unul din numerele de telefon pe care le gasesti la sectiunea de Contact de pe site.

Succes!

NOU! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Sandra Voicu
0729.007.831
sandra.voicu@psihosolutii.ro
www.gandestesanatos.ro
www.psihosolutii.ro

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.