Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

Sindromul impostorului

Gabriel Dinu

Te-ai gandit vreodata ca realizarile tale sunt de fapt niste pure intamplari, ca tu nu meriti succesul pe care il ai? Ti s-a intamplat sa crezi ca i-ai pacalit cumva pe cei din jur, dar mai devreme sau mai tarziu isi vor da seama de asta? Daca da, haide sa vorbim cateva minute despre sindromul impostorului.

Sindromul impostorului reprezinta dificultatea de a recunoaste si internaliza propriul succes in ciuda dovezilor existente. Este asociat cu un sentiment pregnant de inadecvare si nesiguranta de sine. Desi nu este o tulburare psihica, sindromul impostorului este un fenomen care afecteaza aproximativ 8 din 10 persoane si poate dauna vietii profesionale si private a celor care il experimenteaza.

Este posibil sa te confrunti cu sindromul impostorului daca:

– te gandesti frecvent ca abilitatile tale au fost supraevaluate de cei din jur

– nutresti ideea ca rezultatele tale bune se datoreaza unor factori externi, cum ar fi norocul

– ai teama constanta ca ii vei dezamagi pe ceilalti

– te gandesti adesea ca vei fi descoperit, dat in vileag ca fiind un impostor, o frauda.

Ca urmare a acestor idei, te poti simti nesigur pe tine, vei resimti presiune si poti experimenta stari de anxietate sau deprimare.

Multe persoane, ca sa inabuse aceasta senzatie neplacuta, ca sa simta ca isi merita cu adevarat locul, muncesc tot mai mult si tot mai din greu. Din pacate aceasta strategie nu functioneaza, deoarece problema nu se afla la nivelul performantei.

Sindromul impostorului poate fi rezolvat doar acolo unde a luat nastere, anume in mintea ta. Iata ce te-ar putea ajuta:

Informeaza-te

A ne informa temeinic asupra unei probleme pe care o experimentam ne aduce de obicei o perspectiva mai clara si ne ajuta sa gasim solutii mai eficiente. Din acest motiv este util sa te informezi cu privire la acest fenomen psihic. De exemplu, cand stim ca sindromul impostorului afecteaza aproape 80% dintre persoane, realizam ca acesta se bazeaza pe perceptii distorsionate despre sine.

Nu crede tot ce simti

Asa cum mentionam mai sus, sindromul impostorului este caracterizat de prezenta sentimentului de inadecvare si insuficienta. Aceste sentimente sunt interpretate de cel care le experimenteaza ca fiind o dovada pentru cum stau lucrurile in fapt: „asa simt, deci trebuie ca asa este.” In realitate insa, emotiile si sentimentele noastre sunt inselatoare adesea, deoarece acestea sunt bazate pe credinte distorsionate. Iata de ce este benefic sa nu acorzi credit neconditionat emotiilor tale. Vezi din ce ganduri pornesc si daca acestea sunt sau nu demne de crezare.

Cauta dovezi si pentru ce nu crezi

Atunci cand ai o convingere, mintea ta va cauta in jur, fara sa constientizeze, dovezi care sa confirme acea idee si va ignora indiciile pentru ideile contrare. De exemplu, daca o persoana considera ca greseste la fiecare pas, va ignora fara sa isi dea seama orice actiune care ii reuseste, dar de cate ori face o greseala va spune „Vezi? Stiam eu! Fac greseli la tot pasul”. Persoanele care traiesc cu sindromul impostorului ignora, discrediteaza propriile reusite sau le atribuie unor factori externi. Incearca sa privesti obiectiv in activitatea ta si sa iti asumi propriile reusite ca fiind rezultatele efortului si capacitatii tale.

Priveste-te cu alti ochi

Cand un prieten drag tie are un succes in viata profesionala sau personala, ii spui oare ca nu ai niciun motiv sa il feliciti pentru ca a avut parte doar de noroc? Presupun ca nu faci asta. Presupun ca te bucuri pentru el si chiar ii admiri reusita. Oare este rational ca adesea avem un standard pentru ceilalti si un alt standard pentru noi insine? Exerseaza sa validezi succesul tau asa cum il validezi pe al altora! Priveste-te pe tine asa cum ii privesti pe cei pe care ii iubesti.

Sa fim pragmatici

Ce castigi daca mentii acest mod de a te privi pe tine insuti? Ce ai avea de castigat daca ai incerca o perspectiva diferita? Cum s-ar putea schimba starea ta daca ai constientiza legatura directa dintre efortul tau si rezultatele pe care le-ai obtinut? Inchei cu replica amuzanta, dar atat de adevarata, a lui Ingemar Stenmark, un sportiv legendar: „Nu stiu nimic despre noroc, doar ca pe masura ce ma antrenez devin tot mai norocos”.

Daca ai nevoie de ajutor, te asteptam la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea si primele 3 lectii sunt gratuite. Poti face o programare la unul din numerele de telefon pe care le gasesti la sectiunea de Contact de pe site.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GândeșteSănătos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Sandra Voicu

0729.007.831

sandra.voicu@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.