Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

Stima de sine versus acceptarea de sine

Gabriel Dinu

Cei mai multi dintre noi am auzit la un moment dat conceptul de “stima de sine”, ba mai mult, probabil am si fost incurajati de cei din jur sa ne cultivam o stima de sine crescuta. Pe scurt, stima de sine inseamna valoarea pe care o atribuim propriei persoane. Daca avem stima de sine ridicata, ne evaluam ca fiind persone valoroase, bune, avem deci o opinie favorabila in legatura cu propria persoana. In schimb, stima de sine scazuta inseamna o evaluare a sinelui in termini negativi: ne consideram nevalorosi, rai, ratati.

Chiar daca o stima de sine crescuta ne poate ajuta sa avem sentimente si emotii pozitive, aceasta vine cu un pret: ne intareste tendinta naturala de a ne evalua global si astfel ne sustine credinta irationala ca noi, oamenii, putem fi in totalitate buni sau rai. De aceea, pe termen lung s-ar putea sa aiba mai multe dezavantaje decat beneficii. De exemplu, se presupunem ca am avut multe experiente pozitive, am reusit sa ne atingem o buna parte din scopuri si obiective, si per total ne-am format o imagine favorabila in legatura cu persoana noastra, avem deci o stima de sine ridicata.

Totusi, chiar si in acest caz, sunt mari sansele ca satisfactia pe care o avem dupa ce obtinem ce ne dorim sa fie temporara si superficiala. De ce? Deoarece continuam sa ne evaluam in functie de performantele si realizarile noastre si sa punem semnul egal intre valoarea noastra si comportamentele noastre. In mintea noastra s-ar putea sa apara gandul ca “Am avut o performanta buna, asta inseamna ca sunt o persoana buna”. Si inevitabil sa apara presiunea de a ne ridica in continuare la aceleasi standarde, avand in minte idei precum “Trebuie sa am in continuare succes”, “Ar fi insuportabil sa gresesc”. Astfel intreaga noastra viata poate ajunge sa se invarta in jurul obtinerii, chiar daca pentru putin timp, a sentimentului ca suntem valorosi.

Spre deosebire de stima de sine, conceptul de acceptare neconditionata de sine este mai putin cunoscut sau folosit, insa exista studii care arata ca un nivel ridicat de acceptare de sine este asociat cu o mai buna sanatate mentala. Acceptarea neconditionata de sine presupune sa ne acceptam pe noi, ca oameni, chiar daca nu ne comportam tot timpul perfect, corect si inteligent si chiar daca nu obtinem de la ceilalti respect, iubire si aprobare.

Cea mai importanta diferenta intre stima de sine si acceptarea de sine este data de evaluarea, respectiv absenta evaluarii propriei persoane. Stima de sine presupune ca ne evaluam ca fiind buni, insa acceptarea de sine consta in a rezista tendintei naturale de a ne evalua intreaga persoana si de a ne pune o eticheta. Acceptarea de sine inseamna ca ne acceptam cu performante bune si cu performante slabe, cu talente si fara talente, ne acceptam atunci cand primim aprobarea celorlalti si atunci cand nu o primim, ne acceptam cand suntem timizi, dezorganizati sau furiosi si ne acceptam cand ceilalti ne discrimineaza sau ne critica.

Acceptarea de sine nu inseamna ca ne complacem in situatia in care suntem sau ca nu vrem sa schimbam anumite actiuni, comportamente la noi. Poate parea contraintuitiv, dar atunci cand ajungem sa ne acceptam neconditionat ne este mai usor sa ne vedem greselile si sa le corectam pe cele care pot fi corectate. In schimb, in cazul in care cautam sa ne mentinem o stima de sine crescuta, ajungem sa fim mult mai sensibili la critica, mai defensivi si ne e foarte greu sa schimbam ceva la comportamentele noastre.

In terapia cognitiv-comportamentala se pune in primul rand accentul pe dezvoltarea unei acceptari neconditionate a propriei persoane. Astfel, in loc sa ne luptam sa obtinem ce ne dorim pentru a ne simti bine cu noi, putem face lucrurile in ordine inversa: invatam sa ne simtim bine cu noi insine, prin a refuza sa ne evaluam si sa ne etichetam, iar apoi facem pasi spre a obtine lucrurile importante pentru noi.

Pentru a invata sa faci asta, asteptam cu drag la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj, dar daca nu poti ajunge, intra pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poti accesa pagina de Contact a site-ului si sa realizezi o programare.

NOU! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Alexandra Pacurar

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.