Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

Strategii eficiente pentru a trăi în prezent

Gabriel Dinu

Trăirea în prezent este o abilitate valoroasă care poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții noastre. Preocupările legate de trecut și teama de viitor pot aduce stres și anxietate, ceea ce ne împiedică să ne bucurăm de momentele de acum. În acest articol, vom explora câteva strategii eficiente de a sta în prezent și de a ne elibera de gândurile neliniștitoare.

Meditația și mindfulness

Meditația și mindfulness sunt tehnici puternice pentru a ne ajuta să fim prezenți în fiecare moment. Prin meditație, ne concentrăm atenția asupra respirației sau a senzațiilor fizice, eliberându-ne de gândurile trecute sau viitoare. Mindfulness înseamnă să fim conștienți de fiecare aspect al experienței noastre, fără judecată. Aceste practici pot ajuta la reducerea stresului și anxietății și la creșterea nivelului de conștientizare a momentului prezent.

Concentrarea asupra a ce simțim

Pentru a fi prezenți, putem să ne concentram asupra simțurilor noastre. Atunci când mâncăm, putem să ne concentrăm atenția asupra gustului, texturii și mirosului mâncărurilor. În timp ce ne plimbăm în natură, putem să observăm sunetele din jur. O tehnică utilă în orice context este să ne concentrăm pe rând la 5 lucruri pe care le vedem, 4 pe care le auzim, 3 pe care le simțim.

Limitarea tehnologiei

Tehnologia, cum ar fi smartphone-urile, poate fi o sursă majoră de distragere și preocupare pentru viitor. Pentru a fi mai prezenți, e util să limităm timpul petrecut în fața ecranelor și să ne concentrăm asupra interacțiunilor noastre în viața reală. Încercați să petreceți timp în natură sau să vă relaxați fără a verifica în permanență dispozitivele.

Pauze regulate

În loc să funcționăm în mod continuu, pe pilot automat, ajută să ne programăm pauze regulate pentru a ne conecta cu momentul prezent. Chiar și o scurtă oprire pentru a inspira adânc și a observa ce se întâmplă în jurul nostru poate face o diferență semnificativă în reducerea stresului și în creșterea conștientizării.

Practicarea recunoștinței

A fi recunoscător pentru ceea ce avem ne poate ajuta să apreciem mai mult momentul prezent. În fiecare zi, putem să notăm lucrurile pentru care suntem recunoscători și să ne concentram asupra lor. Acest exercițiu ne ajută să ne ancorăm în prezent și să scăpăm de anxietatea legată de viitor.

A trăi în prezent este o abilitate care poate fi dezvoltată și îmbunătățită prin practică regulată. Oferindu-ne timp pentru a medita, a fi conștienți de ceea ce simțim și a practica recunoștința, putem să ne eliberăm de grijile legate de trecut și de viitor, experimentând o viață mai bună și mai autentică. Este important să ne amintim că fiecare moment este prețios și, prin aplicarea acestor strategii, putem să îl trăim în întregime.

Sper ca aceste informaţii să te ajute să trăiești mai mult în present și să gestionezi mai eficient momentele de anxietate, iar dacă ai nevoie de ajutor din partea unui psiholog, te așteptăm la cabinetele noastre din București sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 lecții sunt gratuite. Poți face o programare la unul din numerele de telefon pe care le găsești la sectiunea de Contact de pe site.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GândeșteSănătos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Ileana Matei

0726.112.161

ileana.matei@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.