Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

Teama de a incepe terapia

Gabriel Dinu

La inceputul unui nou an cei mai multi dintre noi ne propunem diferite schimbari, ne facem planuri si ne setam rezolutii. Cele mai multe dintre ele, insa, nu ajungem sa le punem in practica. De ce sa nu facem inceperea terapiei o rezolutie pe care sa o indeplinim? Ce ne poate opri? Un raspuns ar fi teama de a merge la un psihoterapeut.

Aceasta teama poate aparea din diferite motive: rusinea asociata cu a merge la un specialist si ingrijorarea ca cei din jur vor afla acest lucru; dificultatea de a avea incredere intr-o persoana necunoscuta; tendinta de evitare a problemelor cu care ne confruntam; necesitatea acceptarii faptului ca ai o problema pentru care ai nevoie de ajutor; mitul ca a vorbi cu familia si prietenii este acelasi lucru cu a vorbi cu un specialist; neincrederea ca o persoana care nu a trecut prin aceleasi experiente te poate ajuta. Din pacate acestea sunt cateva dintre miturile care ne pot bloca sa cautam ajutor.

Daca te gandesti sa incepi terapia este normal sa simti teama, anxietate sau chiar rusine, mai ales ca majoritatea dintre noi ne temem de lucrurile pe care nu le cunoastem. In acelasi timp, daca nu simti o usoara ingrijorare in legatura cu faptul ca ai anumite dificultati si ca ai nevoie de ajutor, s-ar putea sa fii in situatia in care iti eviti problemele si emotiile. Este bine sa ai in vedere ideea ca, doar pentru ca oamenii din jurul tau nu vorbesc despre problemele lor emotionale sau despre faptul ca merg la psiholog, nu inseamna ca ele nu exista si ca acest lucru nu se intampla.

Mai mult, daca luam in considerare modul in care terapia se desfasoara, este normal sa iti fie greu sa ai incredere intr-o persoana necunoscuta despre care nu stii aproape nimic si sa ii spui cele mai dureroase lucruri despre tine care iti pot declansa emotii intense. Merita insa sa stii ca poate fi eliberator sa vorbesti cu cineva al carui scop este sa te ajute sa iti atingi obiectivele si sa ai o calitate mai crescuta a vietii. In plus, de multe ori poate fi dificil sa vorbesti cu cei apropiati despre problemele tale din diferite motive (teama de a fi judecat, teama ca ii vei coplesi, ideea ca poate nu vor stii cum sa te ajute). In terapie aceste frici sunt inlaturate pentru ca terapeutul este o persoana care are abilitatea de a fi empatic, de a asculta toate problemele tale si de a te ajuta sa le gestionezi, pastrand in acelasi timp totul confidential. De asemenea, poti simti o usurare stiind ca te poti concentra doar pe tine si stiind ca cineva este acolo sa te sustina in cele mai grele momente ale tale.

Beneficiile terapiei

● Intelegerea a ceea ce ti se intampla si primirea raspunsurilor pentru intrebarile tale de la o persoana specializata sa te ajute

● Cunoasterea si intelegerea propriei persoane

● Dezvoltarea diferitelor abilitati care sa te ajute in confruntarea cu problemele din prezent si cu dificultatile care ar putea aparea in viitor

● Investirea timpului si resurselor pentru a-ti imbunatati viata

● Redobandirea controlului asupra vietii tale

● Gasirea unui cadru de intelegere si empatie

Ce poti face ca pentru a te pregati pentru prima sedinta?

● Poti cauta informatii despre terapeutul tau, despre expertiza pe care o are si despre forma de terapie pe care o practica

● Poti initia un prin contact prin email, telefon sau o convesatie pe skype

● Poti pregati o lista de intrebari pe care le poti adresa in prima sedinta (de exemplu: cum sunt organizate sedintele, cat dureaza terapia, care sunt tehnicile folosite)

● Poti incerca sa te gandesti putin la propria persoana, la dificultatile pe care le ai in prezent si la modul in care acestea au aparut – acest lucru te poate ajuta sa te intelegi mai bine si poate ajuta procesul terapeutic

Este normal sa simti teama cu privire la inceperea terapiei, insa terapeutul te poate ajuta sa discuti despre aceasta emotie chiar daca iti este dificil sa iti spui povestea. Te vei simti ulterior mai bine si mai plin de speranta pentru care ai reusit sa faci acest pas. Este important sa iti amintesti ca nu poti face nimic gresit si ca terapeutul este acolo sa te inteleaga si sa te ajute.

Daca te confrunti cu o problema psihologica te asteptam cu drag la noi. Daca nu poti ajunge la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj, poti intra pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poti accesa pagina de Contact a site-ului si sa realizati o programare.

NOU! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Roxana Petrus

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.