Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

Trei factori care te vor ajuta să te vindeci de anxietate

Gabriel Dinu

Orice persoană care suferă de anxietate spune că vrea să scape de stările chinuitoare cât de repede, dacă se poate chiar de ieri! Alături de clienții mei am putut să observ anumiți factori care grăbesc procesul de vindecare, iar alții care îl împiedică.

Iată trei elemente care te vor ajuta să ajungi la rezultatul dorit cât mai repede:

1. Răbdarea. Procesul de vindecare a anxietății necesită schimbarea modalităților iraționale de gândire. Acestea au fost acumulate în ani de zile și repetate involuntar în gândul tău zilnic, cel mai probabil. Ca urmare, mintea nu va avea cum să asimileze în doar câteva zile idei și comportamente diferite. Pe unele poate le va accepta mai ușor, dar pe altele le va percepe ca fiind riscante. Ideea că „trebuie să te simți bine repede” este un gând irațional care te încurcă și chiar îți poate stopa vindecarea. Persoanele care acceptă procesul, trec prin etape și nu caută scurtături amăgitoare au, de fapt, un parcurs mai rapid către starea de bine.

2. Încrederea. În procesul de vindecare este important să fii dispus să încerci exercițiile și perspectiva pe care ți-o propune terapeutul, chiar dacă aceasta va însemna că vei ieși din zona de confort și că anxietatea ta se va face simțită. Probează noile idei și comportamente ca pe niște haine noi și observă ce se întâmplă. Poate la început îți par stranii și ușor incomode, dar cel mai probabil te vei simți din ce în ce mai bine. De ce este cel mai probabil ca te vei simți din ce în ce mai bine? Deoarece terapia cognitiv-comportamentală și tehnicile practicate în cadrul acesteia sunt probate și validate științific.

3. Acceptarea. Acesta este poate cel mai greu pas deoarece pare un paradox. „Am venit la psihoterapie ca sa scap de problemă, nu să o accept”, îmi spunea un client. A accepta unde mă aflu acum nu înseamnă că voi rămâne mereu în acel loc, ci mai curând că deschid un dialog cu mine vis-a-vis de problema care mă supără. O privesc direct, în loc să o evit, o analizez, în loc să o resping. Îi fac loc în mintea mea, deoarece oricum este acolo. Ca sa începi să te vindeci este important să accepți că există ceva de vindecat.

În procesul tău de vindecare a anxietății te încurajez, deci, să te înarmezi cu răbdare, să ai încredere în proces, încercând și observând rezultatele și să exersezi zi de zi acceptarea.

Te așteptăm cu drag la cabinetele noastre din București sau Cluj. În caz că nu poți ajunge, intră pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și poți realiza o programare.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GândeșteSănătos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Sandra Voicu

0729.007.831

sandra.voicu@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.