Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

Trei practici care crezi că te scapă de anxietate, dar de fapt o înrăutățesc

Gabriel Dinu

Fiecare persoană care experimentează anxietate își dorește să se vindece și să depășească simptomele cât mai curând. Însă, în căutarea vindecării, adesea facem acțiuni contraproductive.

În acest scurt articol vreau să menționez trei practici care crezi că te fac să te simți mai bine, dar care de fapt îți înrăutățesc stările de anxietate:

Ruminația

Ruminația se referă la procesul de a întoarce pe toate părțile gândurile noastre, fără a găsi soluții. Acest obicei este o capcană în care putem cădea atunci când ne confruntăm cu o stare de îngrijorare accentuată. Credem că prin analizarea excesivă a problemelor noastre vom găsi soluții sau vom controla anxietatea, dar de fapt ruminația amplifică stările.

Este de dorit să învățăm să identificăm și să reducem ruminația, concentrându-ne pe găsirea soluțiilor practice. Prin gestionrea ruminațiilor putem reduce anxietatea și putem îmbunătăți starea noastră de bine.

Evitarea situațiilor care ne produc stres

A doua capcană în care putem cădea este evitarea situațiilor care ne provoacă anxietate. Este natural să încercăm să evităm ce simțim că ne face rău, dar această abordare duce la o creștere a anxietății pe termen lung, deoarece evitând, noi confirmăm gândul irațional că o anumită situație este periculoasă.

Este mult mai benefic să învățăm să confruntăm și să fim mai încrezători în abilitățile noastre.

Căutarea excesivă a reasigurărilor

Adesea persoanele care suferă de anxietate caută să își liniștească temerile cerând reasigurări din exterior: îi întreabă pe cei din jur dacă ce cred e adevărat sau fals, caută informații în exces pe internet, își refac analizele iar si iar, etc.

Astfel, fără să conștientizeze, acționează într-un mod care întreține și chiar potențează anxietatea.

Anxietatea poate fi gestionată eficient și vindecată prin învățarea unor abilități și strategii benefice. Cel mai adesea acestea implică înțelegerea mecanismelor tulburării anxioase, construirea unei gândiri raționale și confruntarea situațiilor care ne produc anxietate. Astfel, putem experimenta mai multă liniște și ne putem elibera de sub influența credințelor distorsionate.

Dacă ești interesat să te vindeci de anxietate, te așteptăm la cabinetele noastre din București sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 lecții sunt gratuite. Poți face o programare la unul din numerele de telefon pe care le găsești la sectiunea de Contact de pe site.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GândeșteSănătos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Sandra Voicu

0729.007.831

sandra.voicu@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.