Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

„Vreau să fac multe în viață, dar nu acum” – Sindromul vieții amânate

Gabriel Dinu

Fiecare dintre noi are ambiții, dorințe, obiective, viziuni despre cum am vrea să arate viața noastră. Ne imaginăm un viitor mai luminos în care ceea ce ne oprește în prezent să ne trăim viața așa cum ne-am dori se înlătură și devenim liberi să ne urmăm visele.

Am vrea să facem foarte multe lucruri, dar adesea ne spunem că nu acum este momentul potrivit. Cândva, într-un viitor apropiat sau îndepărtat, se vor așeza lucrurile și va veni momentul perfect în care vom putea începe să facem ce ne propunem. Ni se pare mult mai fezabil să facem asta cândva în viitor, dar nu acum.

Deși uneori are sens să amânăm să facem anumite lucruri pentru momente mai potrivite, se poate întâmpla să ne trăim întreaga viață în anticiparea unei vieți mai bune. Acest fenomen mai este cunoscut sub numele de Sindromul vieții amânate, care este de fapt o atitudine psihologică conform căreia toate lucrurile bune și frumoase se vor întâmpla doar în viitor, iar prezentul devine un timp de așteptare pentru acel viitor dezirabil.

Conform acestei atitudini, viața poate să înceapă după un anumit moment oportun și doar dacă se întrunesc anumite condiții. Regăsim această atitudine când ne spunem că vom călători mai mult după pensie, că vom începe să facem mai mult sport după ce nu vom mai avea atât de mult de lucru, că ne vom face timp pentru noi după ce cresc copiii, că ne vom deschide în fața unei relații după ce terminăm studiile, etc.

Altfel spus, nu ne lăsăm să ne bucurăm de viață până nu apare un moment decisiv care credem că va schimba totul peste noapte. Problema cu această atitudine este că ne împiedică să trăim în prezent, ne deprivează de micile bucurii ale vieții, ne scade calitatea vieții și bunăstarea, și ne crește nivelul de frustrare deoarece ne dăm seama că viața trece pe lângă noi și nu am făcut mai nimic din ce ne-am propus.

Ce este important să înțelegem este faptul că noi din prezent suntem responsabili pentru cum va arăta viața noastră în viitor. Măsura în care vom fi împliniți, satisfăcuți cu viața și realizați depinde de ce facem în prezent, aici și acum. În loc să așteptăm pasiv și să ne pregătim pentru ceva mai bun, putem alege să facem ceva în prezent care să ne apropie de viața pe care vrem să o trăim și de modul în care ne-am dori să fim.

În felul acesta, nu doar că ne croim drumul spre un viitor mai favorabil, dar ne și creștem calitatea vieții, bunăstarea și dăm un sens existenței noastre. Viața nu este pentru mai târziu, ci se întâmplă în prezent, aici și acum. Merităm să ne bucurăm de viață în acest moment, chiar dacă circumstanțele vieții nu sunt ideale.

Dacă ai nevoie de ajutor din partea psihologului, te așteptăm cu drag la cabinetele noastre din București sau Cluj. În caz că nu poți ajunge, intră pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și poți realiza o programare.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Raluca Liștea

0736.177.407

raluca.listea@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.