Articole

Afla mai multe despre panica, anxietate, depresie si despre intreaga viata psihica

Setează-ți obiective SMART la început de an

Gabriel Dinu

Noul an vine pentru cei mai mulți dintre noi cu speranța că vom deveni o versiune mai bună a noastră, cu ideea ca vom fi mai motivați să schimbăm ce nu a mers bine în anul trecut și ne vom da restart în anumite arii ale vieții noastre.

Mulți dintre noi ne facem lista cu obiective pe care să le atingem în noul an, cum ar fi: să avem grijă mai mult de sănătatea noastră, să facem mai mult sport, să socializăm mai mult, să ne mărim veniturile, etc.

Modelul SMART din Acceptance and Commitment Therapy (ACT) ne ajută să avem o perspectivă mai clară în stabilirea unor obiective personale în concordanță cu ceea ce este cu adevărat important pentru noi. Sunt 2 etape prin care vom trece:

1) Identificarea Valorilor Personale

Primul pas crucial în stabilirea obiectivelor în conformitate cu ACT este să identificăm valorile personale. Valorile sunt principiile și aspectele vieții noastre care ne definesc și ne aduc o satisfacție profundă. Identificarea lor poate fi un proces introspectiv și implică:

• Auto-reflecție: Acordă-ți timp pentru a reflecta asupra momentelor în care te-ai simțit cel mai autentic și împlinit. Ce activități, comportamente sau principii te-au ghidat în acele momente?

•  Identificarea emoțiilor pozitive: Observarea emoțiilor pozitive și a satisfacției pe care le resimți în anumite situații sau în urma unor acțiuni poate oferi indicii despre valorile tale. Ce activități sau ce anume te face să te simți împlinit și fericit?

• Prioritizarea principiilor și a direcțiilor vieții: Reflectarea la aspectele cu adevărat importante pentru tine în diferite aspecte ale vieții tale – carieră, relații, sănătate, etc.

• Scrierea lor în ordine ne va ajuta să stabilim ulterior obiectivele mult mai clar. De exemplu: 

  1. Independența;
  2. Autenticitatea;
  3. Bunătatea;
  4. Sinceritatea;
  5. Iubirea; etc.

2) Setarea Obiectivelor în Conformitate cu Valorile Personale

Odată ce ai identificat valorile personale, este timpul să le integrezi în stabilirea obiectivelor pe care să ți le propui pentru anul acesta. Când îți stabilești obiectivele, ghidează-te după următoarele principii SMART:

1. Specific (Specific): Claritatea este esențială. În funcție de valorile identificate, formulează obiective specifice care să le reflecte. De exemplu, dacă autenticitatea este o valoare importantă, un obiectiv specific ar putea fi „Să exprim mai des și mai sincer gândurile și sentimentele în relațiile interpersonale”.

2. Măsurabil (Measurable): Cuantificarea progresului este esențială. Identifică modalități de a măsura și de a monitoriza evoluția către obiectivele stabilite. De exemplu, „Să îmi exprim opinia cât mai autentic și asertiv în relația cu 3 persoane”.

3. Realizabil (Achievable): Obiectivele trebuie să fie realizabile și realiste. Gândește-te la pașii practici și posibili pentru a atinge aceste obiective, având în vedere resursele și capacitățile tale actuale. Este esențial să fim deschiși la ajustări în planurile noastre și să evaluăm modul în care ne îndeplinim obiectivele propuse. În acest proces, este important să evaluăm și presiunea pe care o putem pune pe noi, dar și la ce gânduri ne pot sabota („Nu voi reuși”, „Nu sunt în stare”, „Trebuie neapărat să reușesc să ating obiectivul, altfel e îngrozitor, iar eu sunt o persoană incapabilă”, etc.). Un lucru esențial este să putem identifica aceste gânduri și să le înlocuim cu alternative rațional-pozitive („Fac tot ce ține de mine să ating acel obiectiv, iar dacă nu reușesc să îl duc la bun sfârșit, am reușit să fac o parte din el, ceea ce mă aduce mai aproape de ceea ce îmi doresc”).

4. Relevant (Relevant): Obiectivele ar fi bine să fie relevante și aliniate cu valorile tale. Asigură-te că acțiunile tale se îndreaptă către ceea ce este cu adevărat important pentru tine, astfel încât să simți că progresezi în direcția valorilor tale.

5. Termen limită (Time-bound): Stabilește un termen limită realist pentru atingerea fiecărui obiectiv. Aceasta va contribui la menținerea concentrării și la monitorizarea progresului în timp.

Este important să ne recompensăm și să ne recunoaștem progresul după ce am ajuns să îndeplinim o parte din obiectiv. Fiecare etapă îndeplinită către obiectivul final reprezintă un motiv de sărbătorit și de recompensat. Acest lucru poate contribui la menținerea motivației și a angajamentului pe termen lung.

Setarea obiectivelor SMART conform Terapiei ACT în funcție de valorile personale reprezintă o modalitate eficientă de a ne ghida viața și acțiunile către direcții care să ne aducă satisfacție și împlinire autentică. Identificarea valorilor personale și integrarea acestora în obiectivele SMART ne ajută să ne concentrăm eforturile și resursele în mod conștient și eficient, către ceea ce contează cu adevărat pentru fiecare dintre noi.

Dacă ai nevoie de ajutor pentru a-ți stabili obiective SMART, te așteptăm la cabinetele noastre din București sau Cluj Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și să realizezi o programare.

NOU! Accesează gratuit primele 3 lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descarcând aplicația GandesteSanatos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Mihaela Stîngă
0760 737 493
mihaela.stinga@psihosolutii.ro
www.gandestesanatos.ro
www.psihosolutii.ro

Facebook

Bucură-te și tu de avantaje!

Inregistrează-te și ai 3 ședințe - lecții gratuite!
Inregistrarea durează 2 minute.